Dockumer Skotsploech

De ,,Dockumer Skotsploech’’

Skotsen betekent dansen, vroeger ging men te skotsen.
De ,,Dockumer Skotsploech’’ bestaat ruim 20 jaar en draagt kleding van rond 1850-1860, het is een mode kostuum, d.w.z. dat een Fries kostuum uit een andere periode er anders uit ziet.
Het was een rijke tijd, de boeren verdienden goed, o.a. met de boterhandel naar Engeland.

Dat kwam tot uitdrukking in de kleding en vooral in het oorijzer en de sieraden. Zo was het oorijzer ooit ontstaan uit een ijzertje dat de mutsen op z’n plaats moest houden, in 1850 uit gegroeid tot een volle, liefst gouden kap, die het hele hoofd bedekte.

Ook de sieraden waren luxe, vaak goud/zilver met gitten of bloedkoraal, juwelen veren maakten het extra mooi. De zilveren beugeltas en de chatelaine maken het geheel compleet.

De kleding van de man is ook vaak versierd met zilveren knopen en gespen. Deze kleding was natuurlijk wel voorbehouden aan een kleine toplaag, de meeste mensen waren arm. Onze muzikanten dragen dan ook duidelijk andere kleding.

We dansen oude dansen, zoveel mogelijk uit die tijd, maar ook wel uit een wat latere periode. De ” ploech” treedt op in heel Nederland, maar er zijn ook al heel wat buitenlandse reisjes gemaakt, o. a. naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Zwitserland.