Tjongerskotsploech

De Folkloristische dans- en (kleding)showgroep “De Tjonger Skotsploech” is opgericht in 1974 en dankt haar naam aan de in het zuiden van de provincie stromende rivier de Tjonger.

De leden van de Tjonger Skotsploech gaan tijdens de dansen gekleed in oud Fries kostuum, geheel identiek aan wat omstreeks 1850-1860 door de rijke boerenstand in Friesland werd gedragen.
Dankzij de boterexport, die in 1850 z'n hoogtepunt kende, waren de boeren in staat hun rijkdom, door middel van exclusieve sieraden, te tonen aan hun omgeving.
Bijzonder zijn de kostbare sieraden van de dames, zoals de zilveren beugeltas, - chatelaine, gouden halskettingen, - armbanden en het breed gouden of zilveren oorijzer.
De heren gaan gekleed in zwarte fluwelen kniebroek met blauwe kousen, gekleurd vest, een halflange zwarte jas en hoge hoed. Het geheel is versierd met zilveren knopen, - gespen, - signetten met horloge, of een horloge aan een ketting.
De Tjonger Skotsploech vult, veelal op verzoek, het dansprogramma aan met een kostuumshow, zodat een gevarieerd programma kan worden geboden. Voor de kostuumshow kan worden beschikt over een twintigtal kostuums, verdeeld over de jaren van 1780 tot 1950.